Vilniaus universitetas

Proteomikos centras

Lietuvos biochemiku draugija


NAUJIENOS

Apginta disertacija

 

2020 m. liepos 1 d. VU Gyvybės mokslų centre Biochemijos instituto jaunesnioji mokslo darbuotoja Nadežda Dreižė apgynė biochemijos mokslo krypties daktaro disertaciją tema “Navikinių ląstelių atsparumo vaistams molekulinių mechanizmų kompleksiškumo tyrimas terapijos veiksmingumo gerinimu". Mokslinio darbo vadovas dr. Mindaugas Valius.

VU Biochemijos instituto mokslininkai dalyvauja „Horizon 2020“ mokslinių tyrimų projekte INMARE

2015 04 10

INMARE

Suburta tarptautinė, daugiau nei 20 mokslo ir pramonės institucijų iš 12 šalių jungianti darbo grupė, vadovaujama prof. Peterio Golyshino ir dr. Olgos Golyshinos iš Bangoro universiteto (Didžioji Britanija), laimėjo „Horizon 2020“ programos finansuojamą 6 mln. eurų vertės ketverių metų trukmės projektą INMARE („Industrial Applications of Marine Enzymes: Innovative screening and expression platforms to discover and use the functional protein diversity from the sea“). Jame dalyvauja VU Biochemijos instituto Molekulinės mikrobiologijos ir biotechnologijos skyrius, vadovaujamas dr. Rolando Meškio.

Šis projektas numato naujų mikrobiologinės kilmės fermentų ir metabolitų paiešką ir jų pritaikymo galimybes. Ypač daug dėmesio skiriama tokioms taikomosioms sritims kaip cheminių junginių sintezė, aplinkos taršos mažinimo technologijos ir priešvėžinių preparatų gamyba. Biochemijos instituto mokslininkų indėlis į projektą – tai inovatyvūs fermentų atrankos metodai. Bus kuriami tikslingai pakeisti mikroorganizmai, tinkami efektyviai biokatalizatorių selekcijai metagenominėse bibliotekose, ir specialūs fermentų substratai, leidžiantys atrankiai išskirti norimomis savybėmis pasižyminčius mikroorganizmus.

Pasak prof. P. Golyshino, pagrindinius projekto iššūkius būtų galima apibendrinti taip: „Pagrindinė problema, su kuria susiduriama siekiant pritaikyti fermentus pramonėje – šių fermentų veiklos optimizavimas, t. y. kai siekiama priversti įprastus fermentus geriau funkcionuoti ir išlikti stabilius, esant griežtoms aplinkos sąlygoms, kurios yra būdingos daugeliui pramoninės biotechnologijos procesų. Toks siekis neretai yra itin daug darbo sąnaudų reikalaujantis ir mažai naudos duodantis procesas, todėl naujų natūralių fermentų paieška yra bene geriausias šios problemos sprendimo būdas, ypač prisiminus, kad po bemaž 4 milijardus metų trukusios fermentų evoliucijos gamtoje tikrai įmanoma rasti puikiai pramonei tinkančių natūralių fermentų, o jų paieška ir yra pagrindinis šio projekto uždavinys.“

Kartu su projekto partneriais – kompanijomis „Bayer Technology Services GmbH“, „Evocatal GmbH“, „Novozymes A/S“, „Pharma Mar S.A.“ ir „INOFEA Ltd.“ – surasti ir sukonstruoti nauji fermentai ir biologiškai aktyvūs junginiai bus panaudoti kuriant efektyvesnes biokatalizės, aplinkošvaros ir terapines technologijas.

Didžioji dalis biotechnologijos pramonės procesų yra atliekami panaudojant įvairias iš mikroorganizmų išskirtas medžiagas. Jūrinėse ekosistemose yra didelė lig šiol netirtų fermentų, genų ir gamtinių medžiagų įvairovė, kuri galėtų būti panaudota pramonės plėtrai. Ypač vertingos būtų iš ekstremofilų – t. y. mikroorganizmų, gebančių vystytis aukšto slėgio, aukštos temperatūros ar didelio druskingumo sąlygomis – išgautos biologinės medžiagos, kurios išliktų aktyvios net jei pramoninės sintezės metu būtų taikomos griežtos fizikinės bei cheminės sąlygos.